De coronacrisis in de gehandicaptenzorg: ‘Het is lastig voor onze cliënten om te begrijpen’

gehandicaptenzorg

Het zijn lastige tijden, ook voor de gehandicaptenzorg. De coronacrisis zorgt voor tragische situaties in woongroepen. Veel cliënten en medewerkers hebben het er moeilijk mee.  

De tweede golf zorgt in de gehandicaptenzorg voor lastige momenten. Veel cliënten worstelen met hun weggevallen structuur en de onvoorspelbaarheid. Ondanks dat een bezoekverbod in het voorjaar veel verdriet bracht, zorgde het ook voor duidelijkheid. Nanda Troost van ’s Heeren Loo, een zorginstelling in Nederland, is wel opgelucht dat instellingen nu niet op slot hoeven en dat de dagopvang door kan gaan.

Volgens Troost zijn woongroepen nu beter voorbereid op de nieuwe golf, vertelt ze tegen NOS. Ze merkt wel een groot verschil tussen het aantal coronabesmettingen in de eerste en tweede golf op. In het voorjaar ging het om besmettingshaarden op een aantal locaties. Nu is het veel meer verspreid.

Ondanks de goede voorbereiding, blijven sommige situaties tragisch. Troost vertelt: ‘Als een bewoner of medewerker zich laat testen, dan gaat iemand inderdaad in quarantaine op zijn kamer of appartement. En dan eten ze daar ook. Dat is verdrietig en ingewikkeld, maar het moet.’ Toch blijft ze hoopvol: ‘Afleiding, dat is het beste voor de bewoners. Je moet de cliënten van punt naar punt begeleiden. We leven op de groep als een soort gezin, dan probeer je toch de gezelligheid vast te houden.’

Bron: NOS

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!