Review ziekenhuisserie New Amsterdam: Dr. Goodwin is een tikje té goed

review-ziekenhuisserie-new-amsterdam
Titel
New Amsterdam
Genre
Ziekenhuisserie
Waar
Videoland

I love ziekenhuisseries. De verboden liefdes onder het personeel, de (altijd) zeldzame ziektes en natuurlijk de hilariteit van het gebrek aan realiteit. Daarom moest ik van mezelf de nieuwe Videoland-serie New Amsterdam eens onder de loep te nemen.

Er is iets dat je moet weten voordat je aan New Amsterdam begint: de serie is gebaseerd op het waargebeurde boek Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital. Toen ik dat nog niet wist, dacht ik namelijk al na twee afleveringen: ja hoor, lekker realistisch… Zoveel kan één man toch niet op z’n bordje krijgen?

Vijf directeurs in vijf jaar

Kennelijk wel dus. Dr. Max Goodwin (Ryan Eggold, bekend van The Blacklist) is de nieuwe medisch directeur van een van de oudste openbare ziekenhuizen van de VS: New Amsterdam. Hij is de vijfde in vijf jaar, dus je kunt je voorstellen hoe groot de problemen zijn. Het gebouw stort nog net niet in en de artsen geven alleen maar om geld.

Hoe kan ik helpen?

Er zouden natuurlijk geen boek én serie over Goodwin gemaakt zijn als zijn aanpak niet vernieuwend was. Goodwins motto: ik werk voor jou, zodat jij voor je patiënten kunt werken. ‘How can I help?’ is dan ook zijn standaardvraag bij elke problematische situatie. En dat zijn er nogal wat: van een jonge Liberiaan die vermoedelijk is besmet met het ebola-virus tot een doodverklaarde vrouw die toch nog blijkt te leven.

Weg met die wachtkamer

Op verzoek van zijn personeel zorgt Goodwin ervoor dat er geen wachtkamer meer nodig is op de Eerste Hulp en dat er een heuse marktkraam in het ziekenhuis komt waar de staff fruit en groente kan scoren. Ook gaat Goodwin (in het Spaans, jawel) in gesprek met het schoonmaakteam: wat zijn hun wensen? Goedbedoeld? Zeker. Realistisch? Mwah…

Alles voor de zaak

De enige voor wie Max niet zorgt, is zichzelf. Zijn zwangere vrouw is van hem vervreemd omdat hij altijd aan het werk is en aan het einde van de eerste aflevering krijgt hij slecht nieuws over zijn eigen gezondheid. Je zou denken dat dit alles hem op de rem doet trappen, maar Goodwin dendert gewoon door. Alles voor de zaak, zullen we maar zeggen. 

Goed voorbeeld

Hoe mierzoet zijn aanpak misschien ook is: ik moet zeggen het mij wel aan het denken heeft gezet. Want zou elke leidinggevende niet zo nu en dan moeten vragen hoe hij/zij jou kan helpen in plaats van andersom? Niet alleen voor jouw welzijn, maar ook voor hun eigen belang: werkgevers die zich gehoord en gezien worden, zitten ten slotte lekkerder op hun plek, met alle voordelen van dien.

Conclusie

New Amsterdam is een prima ziekenhuisserie, met spraakmakende cases, sluimerende romances onder het personeel en dus een fijne moraal. Maar kijk er niet teveel van achter elkaar, want dan kan de goedheid van Goodwin je weleens de keel uit gaan hangen…

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!