Van ‘maximaal controleren’ tot ‘groepsimmuniteit’: de toespraak van Rutte over de coronacrisis nog eens uitgelegd
Zeven miljoen Nederlanders keken gisteren naar de indringende toespraak van premier Mark Rutte, waarin hij vertelde hoe Nederland het coronavirus tegen wil gaan. Het was best veel informatie om in één keer te bevatten. En wat bedoelde hij nou precies met ‘maximaal controleren’ en ‘groepsimmuniteit’? Hier vind je alle info nog eens op een rij. LET OP: dit artikel is van 17 maart 2020.
De manier die de Nederlandse overheid heeft gekozen om het coronavirus tegen te gaan, komt op het volgende neer:
Zo min mogelijk contact met anderen (sociale onthouding) -> minder mensen zijn tegelijkertijd ziek -> de zorg raakt niet overbelast.
Dit scenario zorgt er (als het goed is) voor dat wij als zorgmedewerkers het aantal patiënten blijven aankunnen. Doordat de verspreiding van het virus over langere tijd wordt uitgesmeerd, worden minder mensen tegelijk ziek en blijven er genoeg ziekenhuisbedden, - materiaal en -personeel beschikbaar. ‘Het virus maximaal controleren’, noemde Rutte dit.
Groepsimmuniteit, wat is dat?
Waarschijnlijk heb je Rutte ook het woord ‘groepsimmuniteit’ horen zeggen. Het idee hierachter is dat de overheid het virus rond willen laten gaan onder de groep mensen die er weinig klachten van hebben. Zodra zij het coronavirus hebben gehad, zijn zij (als het goed is) immuun. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans dat het virus overspringt op kwetsbare of zwakkere groepen. Zoals Rutte ook zei, bouw je met groepsimmuniteit als het ware een muur om deze kwetsbare groep heen.
Eerste klap
Daarom is het ook van belang om nu, nu het virus in het land rondgaat, die kwetsbare groep te beschermen door zo min mogelijk contact met hen te hebben. Hoe sneu en vervelend dit ook is voor deze groep, die vaak toch al meer te maken heeft met eenzaamheid. De eerste klap van het virus moet door de gezonde bevolking worden opgevangen.
Andere manieren
Rutte vertelde ook nog over twee andere scenario’s, waar Nederland NIET voor heeft gekozen. De eerste was om het virus zijn gang te laten gaan. Dit zou ervoor zorgen dat de zorg het aantal zieken op een gegeven moment niet meer aankan, met alle gevolgen van dien.
Op slot?
Het land op slot doen was volgens Rutte ook geen optie. Dat zou betekenen dat niemand het land meer in of uit mag en het openbare leven stilgelegd wordt. Klinkt misschien aantrekkelijk, maar dit zou betekenen dat het land voor een jaar of langer platgelegd moet worden. Daarbij kan het virus de kop op steken zodra ‘de deuren’ weer opengaan, omdat veel mensen dan niet immuun zijn geraakt. Bovendien is het voor deze maatregel al te laat, omdat het virus al overal aanwezig is.
Zo min mogelijk contact
Dus gaat de overheid voor zo min mogelijk sociaal contact. Daarom gaan grote evenementen niet door, moeten horecagelegenheden sluiten en zijn de scholen zo goed als dicht. Omdat de situatie steeds verandert, zullen er regelmatig nieuwe maatregelen bijkomen.
Wij als zorgmedewerkers moeten natuurlijk gewoon doorwerken, tenzij we klachten hebben. De website van het RIVM komt regelmatig met nieuwe informatie, dus het is goed om dit in de gaten te houden.
Wat merk jij concreet van alle maatregelen? Laat het me weten in een reactie!
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.