Speciale zorg voor kinderen met gehoorverlies: de rol van de audicien

Gehoorverlies kinderen

Kinderen met gehoorverlies: het is erg vervelend maar het komt nu eenmaal voor. Ze kunnen moeite krijgen met praten, leren op school en vrienden maken. Daarom is het belangrijk om snel actie te ondernemen als je merkt dat ze misschien niet goed horen en ze de hulp te geven die ze nodig hebben.

Je een gehoortest gratis online doen en je hoeft je tegenwoordig ook echt niet meer te schamen voor een gehoorapparaat. Door slimme technologie en design zijn ze nu bijna niet te zien, of ze zien er juist cool uit en mogen gezien worden. Voor de beste zorg voor kinderen met gehoorverlies, wordt er een audicien ingeschakeld. Maar wat is zijn rol nu precies?

Rol van de audicien

Een audicien in de buurt weet echt alles over gehoorapparaten en oordopjes die precies passen. Zij zijn degene die kinderen met gehoorproblemen kunnen helpen. Audiciens werken ook veel samen met KNO-artsen en anderen om te zorgen dat je de beste hulp krijgt.

Vroegtijdige interventie

Een hele belangrijke taak van de audicien is om snel in actie te komen als kinderen gehoorproblemen hebben. Als een kind vaak vraagt iets te herhalen, moeite heeft met luisteren, of als familie klaagt dat de TV te hard staat, dan is het tijd om iets te doen. Wanneer audiciens snel in actie komen, kunnen ze ervoor zorgen dat deze kinderen een fijner leven hebben en niet achterblijven in hun ontwikkeling.

Eerste afspraak met de audicien

Bij je eerste bezoek aan de audicien gaan jullie goed zitten voor een uitgebreid gesprek. De audicien zal vragen over hoe het staat met het gehoor van het kind, wanneer het vooral last heeft en of er al eerder onderzoeken zijn gedaan. Daarna kijkt de audicien in de oren met een otoscoop om te zien of alles er gezond uitziet en doet een gehoortest om te checken hoe ernstig het gehoorverlies is.

Aanpassing van hoortoestellen

Als de gehoortest laat zien dat het kind niet goed hoort, gaat de audicien jullie informeren over de verschillende gehoorapparaten die er zijn. Ze houden rekening met wat het kind nodig heeft en wat jullie als familie willen. Dan stellen ze het gehoorapparaat zo af dat het perfect werkt voor het kind.

Samenwerking met andere zorgverleners

Audiciens werken niet alleen; ze zijn onderdeel van een groot team met allerlei specialisten zoals audiologen, logopedisten, maatschappelijk werkers en psychologen. Door deze samenwerking krijgt het kind hulp op verschillende vlakken: niet alleen voor het gehoor zelf, maar ook voor de communicatie, omgaan met anderen en hoe het zich voelt. Zo krijgt elk kind precies de steun die het nodig heeft.

Ouderbetrokkenheid

Audiciens betrekken ook de ouders bij het proces. Ze geven ouders alle info en steun die ze nodig hebben om goed om te gaan met het gehoorverlies van hun kind. Zij adviseren over de juiste zorg. Deze hulp aan ouders is echt onmisbaar voor een goede behandeling. Kinderen met gehoorproblemen helpen is meestal iets van de lange adem en het is belangrijk dat er geen steken vallen. Audiciens houden alles goed in de gaten, passen waar nodig de gehoorapparaatjes aan en staan altijd klaar voor reparaties of een onderhoudsbeurt, zodat de apparaatjes perfect blijven werken.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!