Medicinale cannabis. Hoe zit het eigenlijk?
Apestoned in een coffeeshop die blauw staat van de rook, is dat jouw beeld bij het gebruik van cannabis (wiet)? Veel patiënten met een chronische aandoening hebben baat bij het geestverruimende plantje. Hoe werkt medicinale cannabis eigenlijk en hoe kom je eraan? Ik zocht het voor je uit.
Voor wie is medicinale cannabis?
Cannabis vermindert misselijkheid en spierkramp, kan zenuwpijn verzachten, de druk in het oog omlaag brengen en de eetlust stimuleren. Er zijn allerlei aandoeningen waarbij medicinale cannabis verlichting kan geven: glaucoom, de ziekte van Crohn, Parkinson, ADD, PTSS, MS, artritis en het syndroom van Gilles de la Tourette. Niet voor al deze aandoeningen is trouwens keihard bewijs dat het echt werkt.
Hoe werkt medicinale cannabis?
Cannabis imiteert anandamide, een stofje in je hersenen dat invloed heeft op slaap, emoties, eetlust en informatieverwerking. De belangrijkste werkzame stoffen in cannabis zijn CBD en THC. Bij de apotheek zijn vijf soorten medicinale cannabis te krijgen. Afhankelijk van waar je het voor nodig hebt, krijg je een bepaalde soort voorgeschreven. De soort met een laag THC-gehalte en hoog CBD-gehalte is bijvoorbeeld zeer geschikt voor MS-patiënten. Medicinale cannabis heeft ook bijwerkingen, zoals sufheid.
Word je high van medicinale cannabis?
Van de soorten met weinig THC word je niet high. Van andere soorten kun je bij een hoge dosering wel stoned worden. Patiënten gebruiken medicinale cannabis niet om high te worden, maar als medicijn tegen hun klachten. Het komt daarom aan op een precieze dosering. Meestal gebruiken patiënten daarom een lage dosering.
Waar krijg je medicinale cannabis?
Medicinale cannabis is op doktersvoorschrift bij iedere apotheek in Nederland te krijgen.
Welke vormen van medicinale cannabis heb je?
De apotheker levert de cannabis in potjes van 5 gram. De potjes bevatten de gedroogde vrouwelijke bloemtoppen van de cannabisplant, ook wel cannabis flos genoemd. Het is ook verkrijgbaar als granulaat (een korrelig poeder). Van deze medicinale cannabis wordt door een aantal apotheken in Nederland ook cannabisolie gemaakt. Deze olie is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar.
Hoe gebruik je het?
Je kunt er thee van zetten, het spul inhaleren met een verdamper of er koekjes of cake mee bakken. Inhaleren werkt het snelst: binnen een paar minuten merk je effect. Cannabis eten of drinken werkt minder snel, maar het effect houdt wel langer aan. De olie druppel je onder je tong. Er wordt ook geëxperimenteerd met een spray, capsule, crèmes en pleisters. Ja, je kunt natuurlijk ook een ouderwets stickie draaien, maar dat wordt afgeraden, want roken is natuurlijk superongezond.
Waar komt het vandaan?
De productie van medicinale cannabis wordt streng gereguleerd in Nederland door het Bureau voor Medicinale Cannabis, dat onder het ministerie van VWS valt. Het bedrijf Bedrocan Nederland is op dit moment het enige bedrijf dat medicinale cannabis mag produceren. Tip: Op hun site staat een aardig filmpje over hoe ze dat doen.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.