'Je armen vol, je hart leeg en de wereld onder je voeten vandaan gezakt'

anouk-verlies-kindje

Af en toe kom ik verhalen tegen die me diep raken en waarbij de tranen in mijn ogen springen. Deze blog van verpleegkundige Anouk is daar een voorbeeld van. Waarschuwing: deze blog gaat over een zeer gevoelig onderwerp, namelijk een stilgeboren kindje.

Beste patiënt, lieve moeder,

Ik was er bij toen je opgenomen werd in het ziekenhuis. En toen je de overlevingskansen van je ongeboren baby te horen kreeg. Ik was er toen je te horen kreeg dat je niet lang meer zwanger zal zijn, terwijl je pas 22 weken zwanger was. Ik heb aan je gedacht, toen ik je buiten het ziekenhuis in het zonnetje zag zitten, en toen ik na mijn dienst in de supermarkt een vrouw tegenkwam met een dikke, zwangere buik. Zij wel…

Ik dacht aan je toen ik je echtgenoot tegenkwam in de gang, en toen ik van een collega hoorde dat je nog steeds zwanger was.

Ik was er bij toen je net bevallen was van je prachtige, piepkleine dochter. Helaas was ze levenloos. 

Ik dacht aan je toen mijn collega vol trots de gipsafdrukjes van jouw dochters haar voetjes liet zien, waar ze veel moeite in had gestoken. 

Ik was vol bewondering toen je vroeg om mijn naam, om op te schrijven. Je wilde graag alle lieve zorgverleners onthouden, zei je, op een moment dat juist jij enorm egoïstisch mocht zijn.

Lieve moeder, ik dacht aan je toen je naar huis ging. Met een mandje waarin je dochter lag. Je armen vol, je hart leeg en de wereld onder je voeten vandaan gezakt.

Eerst samen naar huis, een dag later naar de begraafplaats. Ook op die dag dacht ik aan je. 

Beste patiënt, ik denk soms nog aan je. 

Dit is Anouk:

Ik ben Anouk en ik woon in een knus appartement in Utrecht, met uitzicht op de Domtoren. Ik werk vanaf mijn vijftiende in de zorg. Eerst als Verzorgende IG’er, nu als verpleegkundige. 

Doordat ik zo intensief met mensen werk, maak ik van heel dichtbij de meest intieme momenten mee. Dat doet iets met me. Het maakt indruk op me, laat me lachen, zet me aan het denken. Een aantal jaar geleden besloot ik dat ik mijn verhalen wilde vertellen. Eerst alleen aan familieleden en vrienden, later via mijn Facebookpagina 'Zuster Anouk'.

Met trots neem ik jullie mee in mijn dagelijks leven als verpleegkundige binnen het ziekenhuis waar ik werk op de afdeling verloskunde, en in de evenementenzorg.

Veel leesplezier! Liefs, Anouk 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!